Video detik-detik akhir pesawat Lion Air sebelum terhempas ke laut akhirnya berjaya didedahkan

 

**Video simulasi detik-detik akhir pesawat Lion Air

Walaupun bangkai utama pesawat Lion Air JT-610 masih belum ditemui, sudah ada ‘pakar’ tidak bertauliah yang mula membuat spekulasi berhubung punca sebenar nahas tersebut.

Menerusi media sosial, seorang pengguna Twitter yang dikenali sebagai Lasardn telah memuat naik video simulasi detik-detik akhir pesawat tambang murah itu sebelum terhempas perairan Tanjung Karawang

Video simulasi itu telah dibuat oleh sebuah syarikat penerbangan, berdasarkan pemerhatian rakaman data ATC penerbangan.

Pesawat take-off

Independence simulator

Pesawat hilang kawalan dan terjunam jatuh

Walau bagaimanapun video tersebut hanyalah dibuat berdasarkan pemerhatian pada data penerbangan, malah pihak berkuasa Indonesia sendiri tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan lagi. Sehingga kini, ia telah mendapat lebih 2.3 ribu Retweet di Twitter.

Jangan buat apa-apa spekulasi

Setelah tersebarnya video ini laman sosial, ramai yang berpendapat supaya video ini perlu dipadam, kerana ia dikeluarkan oleh sumber awam, bukanlah dari pihak berkuasa Indonesia.

Sumber : Twitter Lasardn via http://cempedakcheese.com

Pesawat Lion Air berkecai selepas terhempas

JAKARTA: Pesawat Lion Air disahkan berkecai akibat hentaman kuat selepas terhempas di permukaan laut di perairan Tanjung Karawang pada 29 Oktober lalu.

Ketua Komite Nasional Keselamatan Transportasi Indonesia (KNKT) Soerjanto Tjahjono, berkata pesawat itu tidak meletup di udara, sebaliknya berkecai selepas terhempas di laut akibat kelajuan tinggi dan hentaman kuat.

“Pesawat itu meledak atau pecah (berkecai) selepas menyentuh air, serpihan-serpihan pesawat ditemui berselerakan di radius 250 meter di dasar laut,” katanya.

Setakat operasi pencarian pesawat itu yang memasuki hari kesembilan hari ini, pasukan mencari dan menyelamat (SAR) menemui serpihan-serpihan pesawat, enjin dan roda pesawat, barangan milik peribadi penumpang serta cebisan dan anggota mayat penumpang.

Pada Khamis lalu, pasukan SAR menemui perakam data penerbangan (FDR) pesawat, dan kini fokus pencarian adalah kepada sebahagian lagi kotak hitam pesawat itu iaitu “Cockpit Voice Recorder (CVR).”

Operasi SAR yang menggunakan teknologi canggih seperti teknologi sonar, menemui FDR itu kira-kira 500 meter dari koordinat pesawat itu terhempas.

Penerbangan JT610, yang membawa 181 penumpang dan lapan anak kapal, terhempas di koordinat S 5 49.052 E 107 06.628 selepas berlepas dari Lapangan Terbang Soekarno-Hatta pada 29 Oktober jam 6.20 pagi.

Operasi SAR itu turut mengorbankan seorang penyelam awam, Syachrul Anto, 48, seorang penyelam dari Indonesia Diving Rescue Team pada 3 November lalu akibat mengalami ‘decompression sickness’.

Ketua Badan Nasional Pencarian dan Pertolongan Indonesia (Basarnas), Muhamad Syaugi, berkata fokus operasi kini bertumpu di koordinat yang ditemui alat FDR, namun menghadapi kesukaran berikutan isyarat ‘ping’ dari CVR itu gagal dikesan sejak dua hari lalu.

“Setakat hari ini, 164 kantung (beg jenazah) dihantar ke Rumah Sakit Polis Indonesia untuk proses identifikasi, kantung itu terdiri daripada 429 cebisan anggota badan,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Setakat ini juga, sebanyak 27 jenazah dikenal pasti menerusi ujian profil asid deoksiribonukleik (DNA). – BERNAMA

VIDEO: