Video Laporan Terbang di Sekolah akibat dilempar oleh guru, tular di media sosial

 

Guru Yang Baik Adalah Guru Yang Mengajar Muridnya Dengan Hati

Seorang guru tidak hanya mengajarkan ilmu pengetahuan kepada murid muridnya, tetapi juga mendidik mereka. Untuk mendidik ,tidak harus mengajar di bidang etika atau menjadi guruagama Mengajar di bidang apapun, sesungguhnya setiap guru , dapat menerapkan pendidikan bagi para muridnya, yakni mengajar dengan hati

Menjadi guru jangan hanya ingin menjadi orang yang didengarkan kata katanya, tetapi juga harus bersedia mendengarkan kesulitan yang dihadapi oleh muridnya. Prinsip dasar inilah yang sering dilupakan ,sehingga kalau kita mau bicara dengan jujur, pada masa ini, yang berdiri di depan kelas, kebanyakan adalah tenaga tenaga pengajar. Bukan seorang guru. Bagaimana mungkin menjadi guru, setelah satu tahun mengajar, masih tidak dapat menghafal nama murid muridnya. Tapi lain pula yang berlaku disekolah ini

Image may contain: one or more people

Tular sebuah video mengenai hukuman dikenakan oleh guru terhadap anak muridnya akibat tersalah laporan. Video 30 saat yang tular itu menyaksikan bagaimana laporan oleh semua murid dalam kelas tersebut dicarik dan dilempar satu persatu oleh guru mereka. Kedenganran suara tangisan oleh beberapa murid akibat tidak tahan dengan cara guru tersebut.

Image may contain: one or more people

 

VIDEO:

Posted by Selamat Hari Lahir on Thursday, 8 November 2018

Reaksi dari netizan:

“saya bekas pengajar salah sebuah institut kemahiran di melaysia..kalau nak mengajar student bidang mekanikal..lagi la kena brutal..kalau pengajar nya lemah lembut gemalai..nanti ada student yang mati kena short circuit..setakat buang kertas jawapan cam ni ala hai…ciput je la…student tak manja sgt mak bapa sekarang yang manja..heheh”

“Takkan dia saja2 nak buang ? Kalau kau nak buang air besar pun ada sebab .. jangan kaitkan tudung, asal orang tak bertudung takboleh ? Freehair boleh lempar2 macamtu ? Komen bodoh jaa kait macamtu , student sekarang terlalu manja .. itu yang ramai sangat takda kerja, kuar takda kualiti”

“Alah bnde biasa lahh ni … Nak kait dye pakai tudung apa lahh… sume nak salah kn cikgu igt snng ke jadi ckgu …”

“ini di indonesia. kalau universiti kat sana memang tegas dlm kualiti PdP. tak cukup kriteria terus reject. “Ulang semula atau berhenti”

Guru adalah Seorang Pemimpin

Seorang guru adalahseorang pemimpin. Yang cara berpikir, sikap mental dan prilakunya yang tercermin dalam keseharian di depan dan diluar kelas, menjadi contoh teladan bagi anak anak yang berada diasuhnya.Seorang yang tidak dapat memimpin dirisendiri, mustahil akan dapat menjadi seorang guru yang baik.

Tidak dapat dinafikan, ramai juga pelajar zaman sekarang yang begitu biadap dengan guru mereka:

‘Kalau Cikgu Marah Cikgu Kena Maki’ – Pelajar Hisap Rokok Dalam Kelas, Netizen Marah Pelajar Ini Bersikap Biadap

‘Kalau Cikgu Marah Cikgu Kena Maki’ – Pelajar Hisap Rokok Dalam Kelas, Netizen Marah Pelajar Ini Bersikap Biadap. Sekolah merupakan medan di mana anak-anak datang untuk menimba ilmu. Hampir separuh daripada masa mereka akan dihabiskan semasa di sekolah.
‘Kalau Cikgu Marah Cikgu Kena Maki’ – Pelajar Hisap Rokok Dalam Kelas, Netizen Marah Pelajar Ini Bersikap Biadap

Memang lumrah murid-murid berkelakuan nakal, namun haruslah berpada-pada dan janganlah pula sehingga hilang rasa hormat terhadap guru di sekolah.

Baru-baru ini, sebuah video tentang kelakuan seorang pelajar di sekolah telah menjadi viral di media sosial. Video tersebut menunjukkan beberapa belajar bertindak menghisap rokok semasa di dalam bilik darjah ketika guru sedang mengajar.

Video tersebut telah mengundang kecaman daripada netizen kerana rata-rata menganggap perbuatan murid tersebut agak keterlaluan dan biadap.

Biadap dan tidak bermoral

Video tersebut menunjukkan pelajar terbabit tidak mengendahkan guru yang sedang mengajar di hadapan sebaliknya berseronok di belakang bilik darjah sambil menghisap rokok. [Nangtime.com] Namun, video yang telah mendapat retweet lebih 17,000 kali itu dipercayai berlaku di sebuah sekolah di Singapura.

‘Kalau Cikgu Marah Cikgu Kena Maki’ – Pelajar Hisap Rokok Dalam Kelas, Netizen Marah Pelajar Ini Bersikap Biadap

Diharap pihak berkuasa dan sekolah dapat menjalankan siasatan terhadap isu ini supaya perkara seperti ini tidak akan terjadi lagi pada masa akan datang. Ini bertujuan untuk mendidik pelajar menghormati sekolah sebagai sebuah institusi ilmu.

‘Kalau Cikgu Marah Cikgu Kena Maki’ – Pelajar Hisap Rokok Dalam Kelas, Netizen Marah Pelajar Ini Bersikap Biadap

Meskipun video ini dikatakan berlaku di Singapura, tak salah rasanya kalau kita jadikan sebagai peringatan untuk melahirkan lebih ramai lagi manusia yang berguna di kemudian hari.

Selain tindakan merokok didalam kelas, Semakin ramai pelajar yang bertindak biadap pada masa sekarang sehingga ada yang sanggup membahayakan nyawa orang lain. Semoga dijauhkan.