Terkena! Kisah Bapa Naik Motosikal Dengan Anak Dari IJN Ke Kuala Terengganu PaIsu!

Sebelum ini viral di media sosial kisah seorang bapa yang terpaksa memb0nceng motor dari  Institut Jantvng Malaysia (IJN) ke Kuala Terengganu demi membawa anak perempuannya mendapatkan rawatan bagi penyakiit buah pingggang dan jantvng berIubang. Kisah itu telah dikongsikan seorang pengguna Twitter yang seterusnya mendapat simppati orang ramai.

Namun apa yang tidak disangka sama sekali, menerusi laporan Harian Metro hari ini cerita yang disebarkan itu adalah paIsu dan tidak tepat sama sekali.

Menurut laporan itu, Yayasan Institut Jantvng Negara (IJNF) berkata siassatan mendapati individu tersebut merupakan orang yang sama didapati menippu sebelum ini. Ini bukan pertama kali kisah sedih dijaja padahal ianya paIsu!

Malah katanya, IJN juga mendapati pesakiit itu mendapatkan rawatan susulan kali terakhir pada tahun 2016 yang lalu.

Selepas siassatan dibuat, individu terbabit adalah orang yang sama didapati menippu sebelum ini. Kami sudah maklumkan perkara terbabit di ‘wall’ (Facebook) kami.

Yayasan itu kemudiannya meminta orang ramai untuk tidak tergesa-gesa menyebarkan cerita tanpa sebarang maklumat yang sahih.

Pihak IJNF memohon agar semua mendapatkan maklumat dari pihak yang sepatutnya sebelum mengumumkan sebarang berita.

Kisah ‘sayuu’ pak cik ni raih lebih 16k rt

Sebelum ini, pengguna Twitter lalangsajati berkongsikan kisah itu sehingga mendapat lebih daripada 16k rt. Menceritakan bahawa dirinya tersempak dengan dua individu itu di RnR Maran, dia bersama keluarganya pada ketika itu turut menghulurkan bantuan dengan memberikan sedikit lauk untuk dimakan kepada mereka.

Sumber: Harian Metro, Twitter lalangsajati