“Siapa Pun Kau Tetap Sama Sahaja, Bayangkan Jutaan Manusia…” – Ini Pengalaman Fizo Omar Bermalam Di Muzdalifah

Pelakon dan usahawan Fizo Omar berkongsi pengalaman mengerjakan ibadah haji ketika dia bermalam di Muzdalifah.

Menerusi entri di Instagram (IG), Fizo menjelaskan bermalam di Muzdalifah merupakan satu pengalaman yang sukar dilupakan dan memberi kesan pada dirinya.

“Bermalam di Muzdalifah antara salah satu moment perjalanan haji yang tak dapat aku lupakan dan memberi kesan mendalam dalam kehidupan aku.9

“Bak kata Ulama, suasana ini diibaratkan seakan akan Padang Mahsyar nanti. Beginilah keadaan kita semua menanti saat dipanggil dan dihitung amalan duniawi kita.

“Siapa pun kau tetap sama sahaja.bayangkan jutaan manusia bermuhasabah diri di Muzdalifah dengan penuh harapan keampuanan dari Allah.

“Pelbagai bangsa dari seluruh pelusuk dunia berkumpul dengan niat Lillahitaala tanpa mengira pangkat, darjat dan keturunan.

“Kita sama sahaja di mata Allah hanya amalan kita shaja membezakan kita semua. Saat ini kita diuji tahap kesabaran dan pengorbanan kita dalam menjalankan tanggungjawab kita untuk rukun Islam ke-5 ini,” tulisnya.

Sementara itu, Fizo turut menyeru pada orang ramai dan mereka yang berkemampuan untuk memasang niat merasai pengalaman yang dirasai olehnya.

“Wahai sahabat sekalian, pasanglah niat untuk ke sini dan rasailah apa yang aku dah lalui. Kalau dah mampu, tak perlu ditanggung lagi kerana ia bukan sahaja menjalankan rukun, tapi pada aku pengalaman sebuah perjalanan mengenali diri sendiri dan mengenal kebesaran sang pencipta.

“Semoga aku dijemput lagi dan dapat merasai pengalaman yang sangat berharga yang memberi keinsafan sehingga membuatkan aku merasa betapa kerdilnya diri ini. Syukur Ya Allah aku diberi peluang yang sangat berharga ini,” tulisnya.

Rata-rata mengakui tidak sabar untuk merasai pengalaman bermalam di Muzdalifah dan berharap agar suatu hari nanti mereka akan dijemput untuk menunaikan ibadah haji.

Selain Fizo, beberapa selebriti Malaysia turut berkesempatan melaksanakan rukun Islam kelima pada tahun ini iaitu Neelofa, Erra Fazira, Aris Ariwatan, Wany Hasrita, Amira Othman dan Ashraf Muslim.

Sumber : Astrogmpak