Saya takut dan f0bia nak bagi orang pegang anak lepas ni – Bayi 5 bulan dijngkiti pnyakit kulit

PLEASE all parent yang ada baby, please alert. Jadikan sebagai pengajaran, jangan kita baik hati bagi orang lain dukung anak kita sesuka hati lebih-lebih lagi golongan bapa yang suka bagi orang pegang anak tanpa fikir keselamatan anak.

Tapi Allah nak tunjuk, semoga menjadi teladan untuk kita semua. Pengalaman yang memang pahiit untuk ditelan dan hampir hiitam dunia untuk minggu ini. Semoga selepas ini kami lebih berjaga-jaga.

2 Ogos 2019

Anak perempuan kedua saya, Eldryna Saffyia, 5 bulan. Masa ini kami ingat Eldryna kena gigit semut sebab bengkak mata kanan. Sebelum ini dia memang pernah digigit semut.

Di sebelah malam, dah naik merrah di kawasan mulut dan mata, mula membengk4k. Masa itu saya dah tak sedap hati kenapa tiba-tiba jadi begini dan masih fikir ia kesan gigiitan semut.

3 Ogos 2019

Masa ini dah pergi klinik, ingatkan aIergik sebab saya makan ubat tahan sakit di mana saya mengalami cirrit biriit, mvntah2 pada hari Khamis. Tiba-tiba di hari Jumaat, anak jadi begini. Masa itu doktor suruh kami rujuk hospital dan kami pun pergi ke bahagian kecmasan KPJ.

Sampai di KPJ, saya ceritakan apa yang berlaku dan rasa semua itu salah saya, ingatkan anak jadi begini disebabkan saya.

Anak diberi ubat susut bngkak di emergency. Tak ditahan wad, ubat habis boleh balik. Diorang bagi ubat sapu. Masa ini saya rasa happy sebab ingatkan semua dah selesai dan tiada apa yang serius.

4 Ogos 2019

Semuanya bermula pada hari itu, pagi itu tiba-tiba tengok mulut anak mengeIupas. Saya menggigiI melihat keadaannya dan terus bawa ke bahagian kecemasan KPJ semula. Sampai di sana, mereka terus hubungi Dr PAED yang on call pada hari itu. Syukur sangat masa itu, dr yang on call adalah Dr Syed.

Masa ni tengah tunggu nak masuk wad. Keadaan anak dah semakin teruk. Mata tak boleh buka, bengk4k teruk. Saya tak tahu lagi apa yang terjadi pada anak dan masih menyalahkan diri sendiri. Sepanjang hari itu saya meravng macam orang giIa, rasa nak pittam.

Malam itu keadaannya semakin tervk. Masa nak habis jadi cecair dan ada tinggal kesan darrah. Ya Allah, hanya Allah saja yang tahu apa yang saya rasa pada masa itu.

Dr Syed datang menjelaskan apa yang berlaku pada Eldryna, bukan disebabkan aIergik ubat tetapi disebabkan jangkitan kuIit iaitu impetig0 dan scaIded skin syndr0me.

Puncanya dari orang ramai yang pegang baby atau persekitaran serta mungkin juga disebabkan air kot0r. Tetapi punca utamanya ialah kuman.

Jadi semenjak dari itu, maaf kalau saya jadi paranoid yang amat kalau orang luar nak pegang anak saya selepas ini. Remmuk hati saya tengok keadaan anak begini yang tak boleh buka mata, meravng menahan kesakiitan. Hancvr hati dan berlinangan air mata satu hari suntuk.

5 Ogos 2019

Selepas on antibi0ik, Alhamdulillah nampak kvman di muka anak jadi kering sikit, tinggal salin kuIit baru. Mata boleh buka selepas dibersihkan oleh jururawat tetapi tak dapat buka luas sebab masih bngkak.

6 Ogos 2019

Masa ini Alhamdulillah mata anak yang bngkak dah surut dan kuIit yang terkena kuman itu sudah mula kering dan nak ganti dengan kuIit baru.

Dr Syed kata ia mungkin mengambil masa dua minggu dan anak kenad admit. Saya redha saja masa itu dan berdoa tak putvs2 untuk anak saya.

7 Ogos 2019

Saya dah mula positif semula sebab tengok muka anak dah semkain elok, ada peningkatan yang sangat cepat. Tak sangka anak cepat pulih, Eldryna memang kvat.

8 Ogos 2019

Dr Syed kata mungkin boleh balik Jumaat nanit tetapi kena confirmkan dulu sebab dia nak tengok anak dah pulih sepenuhnya atau belum.

Muka anak bertambah elok selepas dibersihkan oleh jururawat.

Malam itu, sian anak kena cucvk tujuh kali sebab tak jumpa line untuk masukkan ubat. Selepas cuba beberapa kali, akhirnya dapat juga di kaki. Merauunglah dia malam itu. Sian dia, demi nak baik bersabarlah anak.

9 Ogos 2019

Hari ini anak kelihatan riang sangat sebab dia tahu dia dah boleh balik. Dr Syed datang pagi itu dan kata 99% dia bgi anak balik petang itu. Sebelum balik, dia nak check anak sekali lagi. Semua dah mula elok, cuma tinggal sikit-sikit untuk salin kulit baru. Saya happy sangat, tak sangka cepat juga anak pulih dari tempoh yang sepatutnya. Eldryna memang kvat, mama sayang adik.

Petang itu Dr Syed beritahu anak boleh balik. Alla h, happy sangat masa itu, syukur tapi dalam masa yang sama takut dan f0bia. Mohon rakan-rakan doakan Elydryna selalu sihat sentiasa ye dan jadikan pengajaran buat semua.

Sejuta penghargaan buat Dr Syed Jefrizal Syed Jamal (KPJ Seremban Specialist Hospital). Penerangan yang sangat baik dan terperinci serta padat. Semua kakitangan jururawat Sri Tanjung yang tak berhenti memberikan semangat dan kekvatan kepada saya, terima kasih banyak-banyak. Hanya Allah dapat membalas jasa kalian.

Sumber : Thereporter