‘Orang Pertama Memilikinya Di Dunia..!’ – Koleksi Terbaik Kereta Klasik Milik Kerabat Johor

Koleksi kereta milik Kesultanan Johor merupakan antara yang paling dikagumi di rantau ini kerana Baginda Sultan Johor semenjak dahulu lagi gemar mengumpul pelbagai jenis kereta ekzotik. Portfolio koleksi kereta mereka telah diiktiraf oleh pelbagai pengeluar kereta termasuk Ferrari yang membenarkan model edisi terhad, LaFerrari untuk dimiliki oleh Tunku Mahkota Johor.

Proses pemilihan untuk memiliki Ferrari edisi terhad agak rumit kerana terdapat pelbagai kriteria yang perlu dipenuhi. Untuk LaFerrari, pembeli perlu memiliki sekurang-kurangnya lima unit Ferrari selain mempunyai rekod pengalaman bersama Ferrari sebelum ini.

” Seseorang yang ingin memiliki Ferrari sepatutnya sudah mempunyai 20 hingga 30 kereta Ferrari dalam koleksinya. Populariti tidak menjamin anda untuk berada dalam senarai untuk membeli Ferrari dan kami telah menolak beberapa individu berprofail tinggi untuk memiliki LaFerrari ” kata Marco Mattiaci, CEO Ferrari rantau Amerika Utara.

Jaguar E-Type milik kerabat raja Johor di Asia Klasika 2015

Image result for Jaguar E-Type sultan johor

LaFerrari milik Tunku Mahkota Johor

Image result for LaFerrari sultan johor

Image result for LaFerrari sultan johor

Image result for LaFerrari sultan johor

Yaa… Kesultanan Johor telah berjaya untuk memiliki salah satu daripada 499 unit LaFerrari yang dikeluarkan di dunia. Dipercayai sebuah lagi LaFerrari telah dibawa masuk oleh Kumpulan NAZA menjadikan hanya dua unit LaFerrari sahaja yang berada di Malaysia.

Meskipun Kesultanan Johor memiliki pelbagai variasi kereta dari lama hingga yang terbaru, kereta klasik dan vintaj senantiasa mendapat tempat yang istimewa berbanding kereta mereka yang lain. Jika dilihat kembali ketika Istiadat Kemahkotaan Sultan Johor, Baginda dan kerabat terdekat dibawa berarak menaiki beberapa unit Mercedes Benz 600. Manakala kerabat Johor yang lain dibawa berarak menaiki Cadillac Eldorado.

Mercedes 600 Landaulet membawa pengantin Diraja Johor

Image result for Mercedes 600 Landaulet tmj khaleeda

Begitu juga pada majlis perkahwinan diraja Tunku Mahkota Johor bersama Che Puan Khaleeda Bustaman, Tunku Mahkota Johor hadir ke majlis perkahwinannya menaiki Mercedes 600 sedangkan terdapat pelbagai pilihan kereta lain lagi seperti Bentley, Rolls Royce mahupun Cadillac. Tapi Mercedes 600 juga menjadi pilihan.

Disebabkan gambar-gambar koleksi supercar terbaru milik Kesultanan Johor sudah kerap kali dikongsikan di media sosial, ini antara gambar terbaik koleksi kereta klasik dan vintaj milik Baginda Sultan Johor ;

Aston Martin DBS

Image result for Aston Martin DBS sultan johor

Dalam lawatan Kris Aquino, anak Benigno Aquino bekas Presiden Filipina, Baginda turut berkesempatan menunjukkan sebuah Mercedes Benz 540K 1936 yang merupakan salah satu daripada dua unit 540K yang dikeluarkan oleh Mercedes sebelum Jerman terjun ke dalam kancah Perang Dunia ke-2. Video ini boleh dilihat di youtube.

Mercedes Benz 540  K Special Roadster

540-K-Special-Roadster-1939-2_BM

Mercedes Benz 300SL Gullwing

No photo description available.

BMW 

PROTON SAGA yang pertama dikeluarkan dimiliki oleh Sultan Johor

Image result for PROTON SAGA sultan johor

Maserati Ghibli

Lagonda

 

Lamborghini Jalpa

Image result for Lamborghini Jalpa sultan johor

 

Kredit Foto: Solace Photo, Sultan Johor Official, Johor Southern Tiger, Hayashi86.com, FB Raja Zarith Sofia