Ini Cerita Sebenar Saksi Yang Berada Di Tempat Kejadiaan, Sebenarnya kemalangan bermula apabila DRIVER BUS mengelak motor yg keluar dri simpang Dan bus

 

 

KISAH SEBENAR

DRIVER BUS mengelak motor yg keluar dri simpang Dan bus tersasar melanggar bucu gerai burger tepi jalan. menyebabkan Mak (penjual burger) yg sdg mengendong anak kecil terperanjat DN anak itu terlepas dri tangan! Penjual burger berang DN marah kpda pemandu bus yg ketika itu telah pon memberhentikan bus nya utk melihat situasi gerai burger yg Di langgar

Tiba2 pemandu bus yg telah memberhentikan kenderaannya trpaksa bergegas lari utk menyelamatkan diri APABILA melihat peniaga burger tersebut sdg mengejarnya bersama2 sekumpulan pemuda dri flat Columbia tersebut.

Peniaga burger sedar yg mak dn anaknya TERSELAMAT dn tidak mengalami apa2 kecederaan namun terus nekad utk mengejar Pemandu bus itu. Pemandu bus yg sedar dirinya dikejar org ramai.. terus memandu semula bus nya utk menyelamatkan diri . Jelas dri video rakaman yg Di ambil Oleh si penjual burger… Kelihatan pemandu bus tersebut sdg dlm ketakutan yg teramat sehingga mendorong beliau memandu dlm keadaan yg mencemaskan dn merbahaya. Dn sudahnya menyebabkan berlaku kemalangan (pelanggaran) yg banyak. Akhirnya pemandu bus terperangkap dlm kesesakn lalulintas.

Driver bus tersebut berusaha keluar dri bus dn lari dri Di kejar Oleh peniaga burger DN rakan2 namun akhirnya tertangkap jg. Beliau Di maki hamun dn Di pukul Oleh peniaga burger DN org ramai tanpa dibenarkan membela diri.

Ok. Video yg Di ambil oleh peniaga burger hanya separuh (hanya memaparkan pemandu bus yg cedera Di pukul). Namun bg yg tiada Di lokasi kejadian … Keadaan pemandu bus ketika Ambulance sampai adalah sangat kritikal (Dr sahkan 50/50 & kini berada Di zone merah Hospital Ampang) kerana pemandu bus tersebut telah Di belasah dgn menggunakan Kayu dn samurai Oleh peniaga burger DN rakan2!!!!


(Tiada dlm video rakaman).

Kenyataan polis yg berada Di lokasi kejadian ..kes termasuk Di dlm kategori Jenayah (302) jika pemandu bus tersebut MENINGGAL dunia.

Polis memandang berat tindakan melulu yg diambil Oleh peniaga burger yg sahihnya Salah Di sisi undang2!!!!

*Masalahnya mak dn anak kecil kpda peniaga burger tidak mengalami apa2 kecederaan. Malah hanya gerai burger yg mengalami kerosakan kecil.

Mengapa terlalu berat hukuman yg Di beri kepada pemandu bus tersebut?

*Sedih gak lah melihat majikan kpda pemandu tersebut yg turun ke tempat kejadian dn membuat LIVE VIDEO utk org ramai dn memohon pihak polis menjalankan siasatan dgn baik dn majikan turut menyatakan bahawa pemandu ter sebut telah berkhidmat selama 2 tahun Di dlm sykat nya. Merupakan seorg yg baik dn berhemah Di dlm tugasnya serta tiada rekod Jenayah dn masalahnya lain Di dlm pekerjaannya!
(Boleh search Video majikan ni ya)

Smga pihak POLIS dpt menjalankan siasatan dgn Telus DN cepat.

Sekian
Yg berada di lokasi kejadian

Copy Paste

RAPIDKL akan membayar ganti rugi kepada semua pemilik kenderaan yang rosak dilanggar pemandu bas RapidKL di sepanjang Jalan Ampang dalam kemalangan malam tadi.

Ketua Pegawai Operasi RapidKL Shamsul Rizal Mohd Yusof berkata, semua pemilik kenderaan terbabit boleh menghubungi talian bantuan di 03 7885 2585.

“Pemilik kenderaan terbabit perlu melalu beberapa prosedur untuk menuntut ganti rugi termasuk membuat laporan polis berhubung kejadian itu,” katanya pada sidang media di Depoh Rapid KL Maluri, hari ini.

Shamsul berkata, pusat operasi RapidKL menerima maklumat mengenai kemalangan terbabit pada 8.30 malam.

“Bas terbabit untuk perkhidmatan dari Datuk Keramat ke Ampang Point. Berdasarkan maklumat diterima, tiada mangsa terbunuh dalam kejadian berkenaan.

“Kami meminta maaf berhubung kemalangan berkenaan dan belum mendapat maklumat lengkap mengenainya manakala punca kemalangan masih belum dapat dipastikan,” katanya.

Beliau berkata, RapidKL akan bekerjasama dengan pihak berkuasa untuk membantu siasatan.

Katanya, pemandu bas terbabit memiliki rekod perkhidmatan yang baik sepanjang dua tahun berkhidmat untuk syarikat dan kini menerima rawatan di Hospital Ampang.

Ketika ditanya sama ada bas terbabit mengalami masalah teknikal, Shamsul berkata, buat masa ini mereka belum berpeluang memeriksa bas berkenaan yang kini diletakkan di Balai Polis Pandan Indah.

“Kami akan memastikan bas dalam keadaan terbaik dan selamat sebelum memulakan perjalanan.

“Difahamkan pemandu terbabit bekerja dari pagi hinggalah ke masa kejadian. Tetapi, buat masa ini, tidak dapat dipastikan berapa jumlah jam pemandu terbabit bertugas pada hari ini,” katanya.

Sebelum ini, dilaporkan sekurang-kurangnya empat cedera selepas tujuh kereta dilanggar bas RapidKL yang dalam perjalanan dari Datuk Keramat menghala ke Lebuhraya Lingkaran Tengah 2 (MRR2), malam tadi.

Video sepanjang 1 minit 40 saat mengenai kejadian itu tular menunjukkan bas berkenaan dipandu dengan laju apabila dikejar penunggang motosikal.

Penunggang motosikal itu memaki hamun pemandu bas berkenaan yang dikatakan melanggar ibunya, sebelum pemandu bas terbabit melarikan diri apabila kenderaan itu tidak bergerak selepas merempuh kenderaan lain.

sumber: hmetro